/   ihafiz.com     Science   / Bosanski  

2019-07-11 12:18:51

​Do 2050. godine u mnogim gradovima doći će do velikih klimatskih promjena, pa će klima u Londonu ličiti na onu iz Barselone, tvrde švajcarski klimatolozi.

Čak 22 odsto gradova svijeta suočiće se sa do sada nezabilježenim klimatskim prilikama, poput intenzivnijih suvih razdoblja i monsunskih sezona.

Mnogi gradovi, posebno oni u siromašnijim zemljama, naći će se pred značajnim izazovima, uključujući velike i rastuće populacije, ali ni bogati megapolisi neće biti izuzeti.

Stručnjaci za klimu u Krouter Labu , istraživačkoj grupi sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Cirihu, procjenjuju da će Madrid više nalikovati Marakešu, Sietl će imati klimu toplog San Franciska, a klima u Tokiju ličiće na onu iz Šangaja.

Klima u Stokholmu biće kao ona iz današnje Budimpešte, a Pariz će nalikovati Kanberi.

Švajcarski stručnjaci analizirali su gradove širom svijeta, uključujući sve glavne gradove i većinu urbanih centara sa više od milion stanovnika.

Studija je objavljena u časopisu Plus van . Riječ je o prvoj globalnoj analiza vjerovatnih promjena klimatskih prilika u velikim gradovima kao posljedice globalnog zagrijavanja.

Klimatolozi su procijenili da će 77 odsto analiziranih gradova biti suočeno sa zapanjujućim promjenama klimatskih uslova do sredine vijeka.

Mnogi gradovi širom sjeverne hemisfere za 30 godina mogli bi nalikovati mjestima koja su više od hiljadu kilometara južnije prema ekvatoru.

Evropski gradovi zagrijavaće se za prosječno 2,5 stepeni više na nivou godine, a ljeta i zime mogli bi biti topliji za 3,5 i 4,7 stepena Celzijusovih.


nezavisne.com Srna
klima biti londonu vijeka sredine nezavisne https klimatskih barseloni547743 godine gradovima vajcarski


ihafiz.com

This domain might be on sale - check the price!Science

SCIENCE   feedproxy.google.com Aug 20

19:07


U Peruu pronađen reljef star 3.800 godina

Categories


Other countries/languages

                                           

Partners

serbiaaccommodation.com roiue.com roinf.com weighborhood.com personaio.com rent-lux.com realestate-worldwide.com realestate-serbia.com activitysonar.com whowhenwhat.info bsere.com extremac.com referrads.com djesi.com advertisement.cloud aktuelno.info ioacc.com rmysitesup.com cetiritocka.com backpackaccommodation.com keepcalmandenjoy.com yewik.com rentacartaiwan.com dooule.com automobili.ga