/   ihafiz.com     Science   / Bosanski  

2019-07-12 19:25:24

Ilustracija: Shutterstock

Jedan od najvećih ledenih brijegova poznat kao A68 koji se prije dvije godine odvojio od Antarktika trenutno se ubrzano kreće prema sjeveru, piše BBC.

Jedan od najvećih ledenih brijegova poznat kao A68 koji se prije dvije godine odvojio od Antarktika trenutno se ubrzano kreće prema sjeveru, piše BBC.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ledeni brijeg ima površinu od 6.000 m2, dugačak je 160 km, a debeo 200 m. Od trenutka kada se odvojio od Antarktika bio je zaglavljen u jednom dijelu plitkog morskog dna.Profesor i stručnjak za ledene brijegove Adrian Luckman koji A68 prati od 2017. godine, kada se odvojio od Antarktika, kaže da je iznenađujuće koliko malo štete je ovaj ledeni brijeg pretrpio na svom dosadašnjem putu.Dvije svemirske letjelice koje nadlijeću iznad ledenog brijega A68 i prate njegovo kretanje pokazuju da se A68 okrenuo u vodama Weddellovog mora u Južnom okeanu i da se trenutno kreće ka sjeveru. Za objekt koji je težak bilion tona, A68 je veoma okretan. Godinu je bio u blizini grebena od kojeg se otkrinuo, a onda je upao u vrtlog u Weddellovom moru. Okeanska struja zavrtjela ga je za 270 stepeni i odnijela 250 km ka sjeveru , rekao je Luckman.A68 će, kao i mnogi drugi ledeni brijegovi iz Weddellovog mora, u konačnici biti istisnut u Antarktičku cirkumpolarnu struju koja će ga odvesti ka južnom Antantiku na put koji je postao poznat kao dolina ledenih brijegova .


klix.ba @klixba
koji odvojio antarktika ledenih brijegova ubrzano klix kree sjeveru dvije najveih godineihafiz.com

This domain might be on sale - check the price!Science

SCIENCE   feedproxy.google.com Aug 20

19:07


U Peruu pronađen reljef star 3.800 godina

Categories


Other countries/languages

                                           

Partners

ceais.com personaio.com realestate-mediteran.com cr34t1v3.com kosovaaccommodation.com realestate-serbia.com portofbar.com aialy.com bsere.com annds.com djesi.com mvprush.com spainserbia.com creativehalo.co vasagent.com lukabar.com rentacarswitzerland.com sarajevo360.com realestate-finland.com keepcalmandenjoy.com has2trade.com rentacartaiwan.com 2travel2live.com automobili.ml automobili.ga