/   ihafiz.com     Science   / Bosanski  

2019-07-13 16:25:41

Tim naučnika otkrio je iznimno rijedak fenomen u udaljenom i nepristupačnom podantarktičkom pojasu. Jezero lave na arhipelagu Južni Sandwich tek je osmo otkriveno na planetu, piše “Punkufer“.

Na Zemlji je oko 1500 vulkanskih kopnenih vulkana, ali usprkos raširenom mišljenju da se u njima krčka vatrena lava, ima ih manje nego što se može nabrojiti na prste obje ruke.

Analizom geotermalnih anomalija koje su stručnjaci uočili na satelitskim snimkama otoka Saunders u krateru planine Mount Michael otkrili su jezero lave promjera od 90 do 215 metara gdje se temperatura kreće od 989 do 1279 °C.

“Oduševljeni smo što smo otkrili tako izvanrednu geološku značajku na Britanskom prekomorskom teritoriju. Identificiranje jezera lave poboljšalo je naše razumijevanje vulkanske aktivnosti i opasnosti na udaljenom otoku, a pomoglo nam je i razviti tehnike za praćenje vulkana iz svemira“, ispričao je geolog Alex Burton-Johnson iz British Antarctic Surveyja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

haber.ba @haber_vijesti
haber jezero temperatura 1279 vatreno kojem penje kakvo lave vulkana https michaelihafiz.com

This domain might be on sale - check the price!Science

SCIENCE   feedproxy.google.com Aug 20

19:07


U Peruu pronađen reljef star 3.800 godina

Categories


Other countries/languages

                                           

Partners

roinf.com realestate-mediteran.com strasy.com comeseestay.com stanje.com stockscrunch.com have2trade.com jicyf.com realestate-serbia.com cccrunch.com enbhd.com excitement.tv regije.com fricr.com annds.com referrads.com iywux.com usercomply.com shopaio.com creativehalo.net advertisement.cloud cetiritocka.com sarajevo360.com realestate-finland.com backpackaccommodation.com