/   ihafiz.com     Science   / Bosanski  

2019-10-08 09:28:30

1/72/73/74/75/76/77/7

Proteklog vikenda je u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu održana konferencija Connecting Through Science Sarajevo u organizaciji Udruženja studenata biologije u Bosni i Hercegovini.

Proteklog vikenda je u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu održana konferencija Connecting Through Science Sarajevo u organizaciji Udruženja studenata biologije u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na ovoj konferenciji studenti i mladi istraživači imali su priliku prezentovati svoje najnovije radove i trenutna istraživanja u polju biologije ili učestvovati kao pasivni učesnici te slušati izvanredne predavače. Konferencija je omogućila svim studentima druženje i upoznavanje te razmjenu ideja za dalji naučno-istraživački rad.Projekt je finansirala Ambasada SAD-a u BiH, a konferenciju je otvorio ambasador Eric Nelson. Ovo udruženje je primjer kako mladi iz cijele BiH trebaju raditi zajedno i na taj način doprinijeti stvaranju boljih uvjeta za ostanak mladih u BiH , poručio je Nelson.Predsjednica Udruženja studenata biologije u BiH Monika Šafhauzer i potpredsjednik Liam P. Alford poručili su kako se studenti trebaju ujediniti te češće organizovati događaje na kojima će doći do razmjene ideja za nove projekte te pohode u nove naučno-istraživačke radove. Iza nas je mnogo rada i izuzetno sam ponosna na posao koji smo uradili. Podrška ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona nam je veliki pokazatelj da smo na dobrom putu. Osim zanimljivih predavanja koja su studenti prezentovali, pokazali smo da nauka zaista povezuje ljude i da ćemo nastojati da ovakve stvari radimo i u budućnosti , rekla je Ajla Berberović, jedna od glavnih organizatorica konferencije.Neka od interesantnih predavanja koja su obuhvatila aktuelne tematike bila su i predavanja studentica Irme Čolić i Mirne Račić o utjecaju vitamina D3 na vrijednosti osteokalcina i Interleukina 17 kod pacova sa streptozotocin induciranim dijabetesom, kao i predavanje studentice Lejle Čaluk o temi procjene relativnog rizika za trombofiliju na bazi odabranih genetičkih markera.Bila su izuzetno zanimljiva i predavanja studenata sa IBU-a, među kojima se ističu Kenan Kraković koji je govorio o Amiloidnim beta peptidima koji moduliraju nivo plasmina in vitro - relevantnost u Alzheimerovoj bolesti i Ajla Džanko koja je predavala o utjecaju svemirskih putovanja na vid čovjeka.U narednom periodu Udruženje studenata biologije BiH planira organizovati slične konferencije u Mostaru i Banjoj Luci, a nadaju se da će zainteresovanost i odziv studenata biti poput ovog u Sarajevu.


klix.ba @klixba
biologije connecting through studenata klix prezentovali konferenciji science studenti konferencija svoja predavanja


User comments