/   ihafiz.com     Science   / Bosanski  

2019-11-05 13:09:53

​NJUJORK - Sakupljanje plastičnog otpada, koje je na Svjetski dan čišćenja prikupilo više od 70.000 volontera širom svijeta, pokazuje da je Coca Cola najveći svjetski zagađivač plastikom.

Uzorak pastičnog otpada koji je proizvela Coca cola dvostruko je veći od drugih kompanija - Nestlea , Pepsija , Mondeleza , Unileversa , Marsa ...

Tako se drugu godinu zaredom Coca cola našla u vrhu zagađivača, tvrdi ekološki pokret Oslobodimo se plastike , prenosi Sajens alert .

Od ukupne količine plastike proizvedene od pedesetih godina prošlog vijeka samo devet odsto je reciklirano globalno, a ostatak je spaljen, odložen na otpad ili i sada zagađuje okruženje.

Portal prenosi da je potrošačima teško da pravilno sagledaju problematiku, posebno kada kompanije kao Coca cola troše milione na recikliranje.

Svi stručni izvještaji pokazuju da kompanije hitno trebaju da učine mnogo više za rješavanje problema zagađenja plastikom, koju su same stvorile, upozoravaju aktivisti za zaštitu okoline.

Oni upozoravaju da kontinuirano oslanjanje samo na plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu znači ispuštanje još više plastike koja se baca u okolinu, te da recikliranje neće riješiti problem.


nezavisne.com Srna
cola coca plastikom nezavisne https otpada plastike zagadjivac najveci tehnologijaokolinacoca comnauka plastikom567100


User comments