/   ihafiz.com     Science   / Bosanski  

2019-11-08 12:39:53

Ruski internet div Jandeks počeo je da testira robote za autonomnu dostavu, što je najnoviji dodatak njegovom tehnološkom arsenalu.

Kompanija navodi da je robot, veličine putnog kofera i da se može kretati pločnicima brzinom prosječnog hoda, prenoseći male pakete. Za samostalni hod koristi prilagođenu tehnologiju autonomnih vozila.

Testiranje Jandeks rovera već je u toku u moskovskom sjedištu kompanije, gdje se uređaj kreće sam, ali pod ljudskim nadzorom.

Nakon što se tehnologija usavrši, kompanija će razmotriti prodaju robota drugim kompanijama te njihovu upotrebu u svojim skladištima.

Rukovodilac Jandeksovog odjeljenja za autonomnu vožnju Dmitrij Poličuk objašnjava za ruske medije da je prilagođavanje postojećih tehnologija doprinijelo brzom razvoju robota.

Vjerujem da će roboti poput ovoga, u skorijoj budućnosti, imati raznovrsne primjene , navodi on.

Jandeks je počeo testirati svoje autonomne automobile 2017. godine u tehnološkim parkovima Skolkovo i Inopolis izvan Moskve.


nezavisne.com Srna
kompanija napravila rover internet nezavisne jandeks https autonomnu tehnologijanaukainternet poeo porudzbine567682 comnauka


User comments