/   ihafiz.com     Science   / Bosanski  

2019-11-29 01:06:46

Dva mumificirana lava, stara oko 2.600 godina, otkrivena su u grobnici punoj statua i mumija mačaka u Sakari.

Ovo je prvi put da je potpuna mumija lava ili mladunčeta lava otkrivena u Egiptu , rekao je Mostafa Vaziri, glavni sekretar Egipatskog savjeta antikviteta, koji je vodio tim koji je došao do otkrića. Analize i dalje traju, ali čini se da su lavovi prilično maleni - dugački su manje od metra, iz čega se zaključuje da nisu bili odrasli kada su uginuli.

Druge tri mumije koje pripadaju velikim mačkama su pronađene u blizini lavova. Ove tri druge mumije mogle bi biti leopardi, gepardi ili druge forme velikih mačaka. Oko 20 mumija malih mačaka takođe je pronađeno u blizini lavova.

Oko 100 većih i manjih statua pronađeno je u blizini grobnice, od kojih većina prikazuje mačke. Statue su izgrađene od kamena, drveta ili metala kao što je bronza, i većina je vrlo detaljno obojena, ukrašena, a neke su ukrašene i zlatom , rekao je Vaziri.

Mala drvena statua boginje Neit takođe je pronađena u grobnici, što je otkriće koje je pomoglo arheolozima da odrede datum izrade grobnice , rekao je Kaled al Anani, egipatski ministar antikviteta. Neit je bila boginja grada Sais, koji je bio glavni grad Egipta prije 2.600 godina. Iako je većina mumija pronađena u Sakari pripadala mačkama, pronađene su i mumije drugih životinja, kao što su ptice. U drugim dijelovima ove regije nalaze se mnogi drugi arheološki ostaci, što uključuje i prvu piramidu Egipta, koju je izgradio faraon koji je vladao prije 4.600 godina. To je najstarija piramida u Egiptu. U skorije vrijeme tu su otkrivene i katakombe stare 2.000 godina.


nezavisne.com N.N.
lava otkrivene mumije mumija egiptu nezavisne godina maaka statua https koji grobnici


User comments