/   ihafiz.com     Science   / Bosanski  

2019-12-02 16:15:46

BANJALUKA - Situacija u Incelu nije alarmantna ni po eko sistem ni po zdravlje stanovnika, kazao je Bodvejn Foke, ekspert holandske firme Tauv , koju je UNDP angažovao za sanaciju kontaminiranog zemljišta u Incelu .

Potrebno je raditi u više faza kako bismo utvrdili koje su najzagađenije lokacije u 'Incelu' jer bi iskopavanje kompletne površine previše koštalo , istakao je Foke, te dodao da u Holandiji odakle dolazi ima na stotine ovakvih lokacija.

Podsjećanja radi, nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

Na rješavanju problema Incela angažovani su holandski eksperti, koji su već u septembru obišli lokaciju i zatražili svu potrebnu dokumentaciju kako bi dali najbolje rješenje za sanaciju zagađenog zemljišta.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić ranije je izjavila da će zemljište iz Poslovne zone Incel u Banjaluci biti strugano do onog nivoa koji stručnjaci preporuče te da će ono biti izvoženo.

U tom zemljištu nema samo piralena nego i drugih metala. Ono što je najbitnije je da se sve prepusti struci jer to su ljudi koji su obučeni baš za ovakve stvari , istakla je Golićeva u septembru.


nezavisne.com Bojana Živanić
incelu nije stanje nezavisne https alarmantno571551 strucnjak comnauka holandski foke banjaluka


User comments